دارچین

 تاریخچه استفاده از دارچین

دارچین در زمره قدیمی ترین گیاهان دارویی و ادویه ای شناخته شده توسط بشر است که نام وخواص آن در نوشته های چین باستان و سانسکریت هند به چشم می خورد.چینی ها از حدود 4500سال پیش این گیاه را تولید و از طریق جاده ابریشم به بین النهرین و از آنجا به اروپا صادر می کردند. سابقه استفاده از دارچین در مصر باستان به حدود 4000سال قبل بر می گردد. در تورات نیز به مصرف آن توسط حضرت موسی (ع)چه به عنوان غذا وچه برای بوی خوش آن اشاره شده است.درآثار هرودوت از دارچین به عنوان ((چاشنی گرانبها))یاد شده است. یونانی ها و رومی های باستان نیز از دارچین استفاده می کرده اند. در ویتنام از هزاران سال پیش دارچین جزءبا ارزش ترین هدایایی بوده که به پادشاهان عصر هدیه می دادند.

 

ادویه ای شناخته شده

در بیشتر کشورهای جهان دارچین به عنوان ادویه و چاشنی غذا و شیرینی مصرف می شود. این ادویه که هم با طعم شیرین و هم با طعم شور سازگار است،در انواع غذاها و دسرها کاربرد دارد. این ادویه یکی از اجزای اصلی ((کاری))هندی است و در ایران نیز در قنادی ها و برای تزئین دسرهایی چون شله زرد و غذاهایی چون هلیم و خورش قیمه به کار می رود. ورود دارچین به اروپا به دوران قرون وسطی بر می گردد؛ولی از اواخر قرن نوزدهم با تولید اسانس مصنوعی (سنتتیک)دارچین که البته فاقد خواص اسانس طبیعی این گیاه ارزشمند است،مصرف آن کمی کاهش یافت. در صنایع غذایی،اسانس طبیعی دارچین در تهیه پودینگ و دسرها و همچنین برای طعم دار کردن ترشیجات ،انواع سس گوشت وغذاهای آماده کاربرد دارد.اسانس طبیعی این گیاه در تولید آب نبات و آدامس کاربرد بسیاری دارد ودر زندگی روزمره اقوام مختلف به ویژه ایرانیان از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

 

استفاده از دارچین در صنایع بهداشتی

عطر مطبوع اسانس طبیعی دارچین و خواص آنتی باکتریال آن موجب شده استفاده از این گیاه دارویی در صنایع بهداشتی برای تولید خمیر دندان،صابون و سایر محصولات بهداشتی رایج شود. البته در برخی موارد مشاهده شده است که خمیر دندان های حاوی اسانس دارچین باعث بروز حساسیت به ویژه در خانم ها و ایجاد زخم و ترک در گوشه دهان می شوند.

 

خواص دارویی

دربیشتر منابع علمی معتبر از پوست و اسانس دارچین به عنوان مواد دارویی ارزشمند یاد شده است. دارچین کوبیده نشده خیلی بهتر از دارچین آسیاب شده است و عطر خود را به خوبی حفظ می کند. پودر دارچین حاوی مقادیر زیادی فیبر(بیش از نیمی از وزن آن)و تانن است و افشره آن حاوی مواد موثر بسیار ارزشمندی چون((سینا مالدئید))،((کومین آلدئید)) وترکیبات فنلی از قبیل ((اوژنول)) است.

 

ضد سرطان و آنتی اکسیدان

تحقیقات محققان دانشگاه ((ماری لند))آمریکا بر خواص ضد سرطانی این گیاه دارویی صحه گذاشته است. ترکیبات بسیار قوی آنتی اکسیدان موجود در افشره دارچین که با افزایش دما تقویت می شوند،باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطان می شوند. دارچین بین 50ماده غذایی برتر حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان ،رتبه چهارم را داراست.

 

ضد دیابت و کاهش دهنده وزن

تحقیقات متعددی خواص ضد دیابت دارچین را به اثبات رسانده اند. دارچین با فعال کردن متابولیسم بدن،سوخت وساز قند را افزایش می دهد و با تحریک ترشح انسولین موجب تبدیل گلوکز به انرژی می شود؛به همین سبب عامل موثری در کاهش وزن به شمار می رود.از همین روست که مصرف افشره دارچین برای مبتلایان به بیماری قند خون نوع 2بسیار مفید است.

 

کمک به بهبود آسم

((سینامالدئید))موجود در دارچین باعث کاهش فعالیت آنزیمLX-پنج  که یکی از عوامل بروز آسم است ،می شود. به همین سبب موجب کاهش علایم آسم و بهبود عملکرد دستگاه تنفسی می شود.

 

 

کاهش دهنده LDL(کلسترول بد)،تقویت کننده قلب و عروق و حافظ جوانی و نشاط  

تحقیقات نشان داده اند که مصرف روزانه افشره یا دمنوش دارچین موجب کاهشLDL(کلسترول بد)،تری گلیسیرید و کلسترول تام می شود و به همین علت احتمال بروز بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد. تأثیر همزمان دارچین در کاهش قند و چربی خون که هردو از عوامل بروز پیری در سلول های بدن محسوب می شوند ،موجب شده به عنوان گیاه ضدپیری شناخته شود.

 

تسکین دردهای مفصلی

مصرف روزانه (یا پودر)دارچین،همراه بایک قاشق مرباخوری عسل قبل از صبحانه ،باعث کاهش دردهای مفصلی در کمتر از یک ماه می شود. این مطلب حاصل تحقیقات انجام شده در دانشگاه کپنهاگ است.اخیرا"کرم های حاوی اسانس دارچین برای رفع درد مفاصل در آمریکا و کانادا به بازار عرضه شده اند.

 

کمک به هضم بهتر غذا و ضدنفخ

تانن موجود در پودر دارچین به عنوان تقویت کننده و محرک دستگاه گوارش و افزایش دهنده جریان خون به کار می رود،از این رو از آن برای رفع سوء هاضمه به ویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد،به عنوان بادشکن استفاده می شود. از طرف دیگر،تانن خاصیت قابض دارد و برای درمان اسهال ،بهبود ضعف عمومی بدن و همچنین انعقاد خون کاربرد دارد. خواص آنتی باکتریال اسانس دارچین بسیار گسترده است و به ویژه در درمان حصبه بسیار موثر است ؛علاوه برآن موجب رفع انگل نیز می شود.

 

تقویت حافظه و سایر خواص

استشمام بوی دارچین موجب تقویت حافظه می شود. تحقیقات انجام شده اثر دارچین را بر بهبود آلزایمر در موش های آزمایشگاهی به اثبات رسانده است. علاوه بر این موارد،در کشورهای آسیای جنوب شرقی از دارچین برای تقویت قوای جنسی،  رفع کم خونی وتقویت ضعف پا و کمر استفاده می شود. لازم به ذکر است که دربسیاری از منابع ،هم افزایی خواص دارچین و عسل مورد تأکید قرار گرفته است. مصرف همزمان این دو فرآورده طبیعی در بیشتر موارد موجب تسریع ظاهرشدن خواص آن می شود. افشره دارچین در کشور با استفاده از مرغوب ترین نوع این گیاه دارویی تولید می شود؛از این رو از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.

/ 0 نظر / 36 بازدید