زنجبیل

استفاده از زنجبیل در انواع غذاها و نوشابه ها

زنجبیل در صنایع غذایی به عنوان چاشنی وطعم دهنده استفاده می شود.طعم داغ و شبه آتشین زنجبیل مربوط به ترکیبات موثر آن از جمله ماده ای به نام Shogoalاست که با خشک شدن گیاه،نسبت این ترکیبات افزایش می یابدودر نتیجه طعم آن شاخص تر می شود.ریزوم های جوان زنجبیل ،آبدار و با طعمی ملایم هستند،در حالی که ریزوم های پیر خشک تر و با طعمی تند هستند.زنجبیل در بسیاری از غذاهای ژاپنی ،هندی،چینی،تایلندی و کره ای به کار می رود.در اروپانیز استفاده از این ادویه در انواع شیرینی ها و بیسکویت ها (به خصوص در مجارستان)بسیار رایج است و پودر خشک شده آن هم برای طعم دار کردن نان از دیر باز استفاده می شده است.زنجبیل درآفریقای شرقی(به خصوص تانزانیاو کنیا)برای معطر کردن چای ودر آفریقا غربی (نیجریه و سیرالئون)برای تقویت قوا در انواع نوشیدنی ها استفاده می شود.در کانادانیز یکی از معروف ترین نوشابه های گازدار با طعم زنجبیل عرضه می شود.

 

ضد التهاب

خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی زنجبیل کاملا"شناخته شده اند و متأثر از موادی چون ((جینجرول))موجود در این   گیاه هستند.همچنین خاصیت ضد سرطانی آن به صورتin vitroنیز به اثبات رسیده است.

در فرآیند خشک شدن زنجبیل،((جینجرول))به((شوگوآل))تبدیل می شود.تحقیقات اخیر خواص ((شوگوآل))رادر پیشگیری از بیماری آلزایمر به اثبات رسانده است.استفاده از زنجبیل در کاهش درد های مفصلی ،تاندون ها و درد های استخوانی-عضلانی (معروف به آرتریت)بسیار موثر است.

 

آنتی اکسیدان

 

ترکیبات  موجود در زنجبیل دارای خواص ((آنتی اکسیدانی))هستند و بدین ترتیب سلول های بدن را از آسیب رادیکال های آزاد که عامل بسیاری از بیماری های قلبی –عروقی،برخی سرطان ها و حتی پیری هستند ،مصون نگه می دارند.برخی از این ترکیبات نه تنها مقاوم به دما هستند،بلکه در هنگام پخت و پز آزاد می شوند،به همین سبب گفته می شود که خواص آنتی اکسیدانی زنجبیل پخته بیشتر از خام است.بین 1000ترکیب غذایی آنالیز شده،خواص آنتی اکسیدانی زنجبیل در رده سوم قرار دارد وبه همراه زرد چوبه ،نعناع ،سیر ،گشنیزوکلم بروکلی دارای بیشترین خواص آنتی اکسیدانی بین سبزیجات تازه است.استفاده همزمان از زنجبیل ،سیر وپیاز باعث تشدید و هم افزایی خواص آنها می شود و تأثیرات آنها را دو چندان می کند (البته در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون باید با احتیاط استفاده شود.)

 

ضد تهوع ودل به هم خوردگی

تحقیقات نشان داده است که استفاده روزانه 5/0تا5/1گرم پودر خشک زنجبیل در روز می تواند برای درمان تهوع و دل به هم خوردگی ناشی از بارداری موثر باشد.لازم به ذکر است که زنان چینی نیز در طول دوران بارداری خود برای مقابله با حالت تهوع صبحگاهی به طور مستمر از این گیاه استفاده می کنندو از طرف دیگر سازمان بهداشت جهانیWHO

 وانجمن پزشکان خانواده آمریکامصرف آن را برای خانم های باردار توصیه می کند.همچنین تحقیقات دیگری مصرف  روزانه 1گرم پودر خشک زنجبیل را در درمان تهوع بعد از عمل یا ناشی از شیمی درمانی اثبات کرده است.زنجبیل در درمان بیماری مسافرت نیز کاربرد دارد ؛به طوری که دریانوردان چینی از دیر باز از آن برای مقابله با این بیماری استفاده می کردند.

 

  کمک به هضم غذا

تأثیر زنجبیل مانند بسیاری از ادویه های دیگر در تسهیل هضم غذا و تقویت دستگاه گوارش از طریق افزایش ترشح بزاق دهان ونیز افزایش ترشح آنزیم های مجرای گوارشی و صفرا،امروزه در بیشتر کشورها کاملا"شناخته شده است؛به ویژه در کشورهایی چون هند که استفاده از انواع ادویه در تغذیه روزمره مردم آن از جایگاه خاصی برخوردار است.ازآنجا که زنجبیل و سیر هردو خاصیت چربی سوز دارند،مصرف همزمان آنها با غذا باعث کنترل وزن و کاهش چربی می شود. مصرف زنجبیل باعث ترشح آنزیم های گوارشی و افزایش سوخت و ساز و بهبود متابولیسم بدن می شود. همچنین موجب تقویت حرکات حلقوی ماهیچه های دستگاه گوارش  می شود و به این ترتیب شرایط بهتری را برای هضم و جذب مواد غذایی به وجود می آورد.

 

سایر خواص

خواص زنجبیل در کاهش قند،کلسترول و تری گلیسیرید خون و همچنین اسیدهای چرب روی موش های آزمایشگاهی به اثبات رسیده و در حال حاضر تأثیرات آن روی انسان توسط محققان فرانسوی در حال بررسی است. استفاده از زنجبیل برای کاهش دردهایی با منشأالتهابی (دردهای قاعدگی،عضلانی و مفصلی)،دردهای گوارشی ناشی از سوءهاضمه و نفخ و نیز دردهای میگرنی در کشورهای آسیای جنوب شرقی بسیار رایج است. دم کرده زنجبیل تازه برای تسکین علایم سرماخوردگی (به ویژه همراه با لیمو و عسل )و همچنین آنفلوانزا بسیار مفید است؛چراکه در بدن تولید گرما می کند و به این وسیله تعرق را افزایش می دهد.همچنین غرغره دم کرده آن باعث تسکین گلو درد می شود.

 

 

افشره زنجبیل

استفاده از افشره زنجبیل(به میزان 15تا20قطره)به همراه روغن زیتون و ماساژ آن روی محل درد موجب تسکین دردهای ناشی از کشیدگی اعضای آسیب دیده می شود.استفاده خوراکی از افشره زنجبیل موجب کاهش علایم تهوع و دل به هم خوردگی و بیماری مسافرت می شود.از طرف دیگر کلسترول خون را نیز کاهش می دهد.بنابراین گنجاندن آن در رژیم غذایی موجب تعدیل و کنترل چربی می شودو از جذب چربی های اضافی درون اندام ها و بافت ها نیز پیشگیری می کند.

 

/ 0 نظر / 7 بازدید