نظام صنفی کارهای کشاورزی شهرستان محلات
هویت بخشیدن به کشاورزان زحمت کش
۱۳٩٢/٩/٧
پونه ... نظرات() 

پونه

عکس

 

پونه گیاهی است علفی چندساله از تیره ی نعنائیان،ساقه ی آن چهار گوش و ارتفاع آن بین 10تا 100سانتی متر متغیر است.برگهای آن بدون دمبرگ به ساقه ی اصلی متصل است و رنگ آن در ابتدای رویش سبز سیر و کم کم حالت کرکی به خود می گیرد.گل آن به رنگ بنفش و قرمز کم رنگ می باشد.پونه بطور خودرو و وحشی در کنار جوییها ،استخرها ی سنتی و چشمه ها می رویدو از طریق ریشه تکثیر می شود.دارای بویی تند و اسانس قوی می باشد.بیش از 30اسم دارد که تعدادی از آنها عبارتنداز :فلفیره ،نحاع،خلیه راقو،کوهینه،صعتر فارسی و....این گیاه در اروپا،آفریقا ،آسیا ودر اکثر شهرهای ایران می روید.درمحلات نیز پونه به وفور یافت می شود.خواص:پونه پیچش معده را برطرف می سازد،ضدعفونی کننده ،نشاط آور،خلط آور،ضد سرفه و بادشکن است.فشار خون را تا حدودی بالا می برد.اختلالات قاعدگی را برطرف می سازد وقاعده آور است.اگر اشتهایتان کم است و غذایتان خوب هضم نمی شود یا سینه شما خلط دارد و یااینکه دچار کم خونی هستید و اگر از اسهال ساده یا خونی رنج می برید20گرم برگ وساقه و گل خشک پونه را در 1لیتر آب 15دقیقه دم کرده صاف نموده باعسل شیرین کنید وبعد از هر غذا یک فنجان میل کنید.اگر آب تازه آن را در گوش بچکانید سنگینی گوش را بر طرف و آن را ضدعفونی می نماید.قرقره ی جوشانده ی پونه ورم لوزها را کاهش می دهد.بوئیدن آن قلب را تقویت می کند و عطش را رفع می نماید. ضماد یا آب پونه درد محل نیش حشرات سمی را تسکین می دهد.مالیدن خاکستر پونه به دندانها بن دندان را محکم می کند.پونه یک نوع کوهی نیز دارد که کمی از مرزنجوش بزرگتر است و خواص آن تقریبا"با پونه نهری یکی می باشد. خانمهای بارداربه هیچ وجه نباید از پونه استفاده کنند که عوارض بدی برای آنها به دنبال خواهد داشت.کوبیده گل پونه در آشپزخانه نیز جایگاه خاص دارد ودر ماست و دوغ وشامی و...از آن استفاده می شود.